T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Nahit Ergene İlkokulu

Bir Öğrencinin Ders Çalışmaya Odaklanmasını Sağlayan 7 Etkili Yöntem

Çalışma ortamınızı iyi seçin

 

Arkadaşlarınız çok iyi birer ders çalışma partneri değilse, tek başınıza çalışın. Odanızın kapısına, evdekilere içeri girmemeleri uyarısını yapan bir yazı asın. Çocuğunuz varsa, mümkünse birkaç saatliğine başkası ilgilensin onunla. Eğer ev ortamınız dikkatinizi dağıtıyorsa çalışma malzemelerinizi toplayıp evin dışında rahat bir çalışma alanına gidin.

 

Evde çalışıyorsanız en az karışıklığa sahip sessiz bir oda seçin. Arka plandaki sesler sizi rahatsız ediyorsa, gürültü önleyici kulaklık takın ve çalışmaya uygun parçalardan oluşan bir çalma listesi (tercihen enstrümantal) açın. Kitaplarınızı açmadan önce mümkün olan en uygun çalışma ortamını oluşturun, böylece değişiklikler yapmak için çalışmanıza ara vermek durumunda kalmazsınız.

 

Fiziksel ihtiyaçlarınızla ilgili önceden tedbir alın

 

Dikkatle ders çalışmak bol bol susayacağınız anlamına gelir. Kitaplarınızı açmadan önce içecek bir şeyler alın. Çalışırken enerji veren atıştırmalıklara ihtiyaç duyabilirsiniz, bu yüzden masanızda biraz "beyin gıdası" da bulundurmayı ihmal etmeyin. Tuvaleti kullanın, rahat kıyafetler giyin (ama fazla rahat olmasın) ve oda sıcaklığını size en iyi uyacak şekilde ayarlayın. Ders çalışmaya başlamadan önce ortamınızı fiziksel ihtiyaçlarınıza göre düzenlerseniz, sandalyenizden kalkma ve kazanmak için çok çaba sarf ettiğiniz konsantrasyonunuzu kaybetme ihtimaliniz de azalır.  

 

Beyninizin en etkin olduğu saatlerde çalışın

 

En zorlayıcı çalışma seanslarınızı, en enerjik ve odaklanmış hissetmeyi beklediğiniz yüksek enerjili dönemlerinizde gerçekleştirin. Eğer sabahları çalışmayı seven biriyseniz, mümkün olduğu kadar erken saatlerde başlamalısınız çalışmalarınıza. Ancak tam bir "gece kuşuysanız", çalışmak için akşam saatlerini seçin. Günün hangi saatlerinin size uygun olduğundan emin değilseniz, en başarılı ders çalışma deneyimlerinizi göz önüne getirin. Günün hangi zamanında gerçekleşti bunlar? Beyniniz genel olarak hangi aralıklarda en etkili hissediyor? Bu aralıklardaki çalışma seanslarınızı not edin ve bunlara bağlı kalın.  

 

Kafanızdaki endişe verici soruları cevaplayın

 

Bazen de dikkat dağıtıcı unsurlar dışarıdan gelmez; bizi içten fethederler! Belirli bir sorun hakkında endişeleniyorsanız – "Ne zaman zam alacağım? veya "Ya bu sınavdan kalırsam?" gibi – odaklanma konusunda epey zorlanabilirsiniz.

 

Neyse ki, bunun bir çaresi var. Biraz saçma gelebilir ama içinizdeki o soruları yanıtlamak aklınızı olması gereken yere geri götürmenize yardımcı olabilir. Kaygılanmaya başladığınızda sizi bu duruma sokan ana soruyu belirleyin ve basit ve mantıklı bir şekilde cevaplayın bu soruyu. Örneğin:   

"Ne zaman zam alacağım?" Cevap: "Bunu patronumla yarın konuşurum."
"Bu konuyu neden anlayamıyorum?" Cevap: "Olması gerektiği gibi çalışıyorum, bu yüzden bu konuyu kısa sürede kavrayacağımdan eminim. Ama hafta sonuna kadar çözememiş olursam, ek yardım almak için öğretmenime danışacağım."

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.01.2020 - Güncelleme: 06.01.2020 17:34 - Görüntülenme: 227
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
7 Etkili Yöntem,